Positieve Psychiatrie


In Positieve psychiatrie staat de mens centraal, en niet de ziekte. De focus ligt op zowel de klachten als krachten: het ontdekken van veerkracht en competenties, het voeden van hoop, dankbaarheid en optimisme. Hoe verandert de psychiatrie wanneer we naast de diagnose ook de gewenste toekomst als uitgangspunt nemen?

Het Oplossingsgerichte model

Voor het eerst wordt het analytische medische model – het paradigma van de analyse – aangevuld met het functionele oplossingsgerichte model – paradigma van de synthese. Hiermee wordt de kennis van de positieve psychologie, het oplossingsgerichte model, de herstelbenadering en de aspecifieke factoren gecombineerd.

Voor wie is dit boek?

Voor alle behandelaars die hun aandacht (meer) willen richten op competenties, mogelijkheden, en op wat wél werkt. Ook geschikt voor behandelaars die hun arsenaal aan therapeutische vaardigheden willen uitbreiden en optimaal willen samenwerken met hun patiënten.

 

Bestel via Bol.com
Bestel via Managementboek.nl

 

Review

“De positieve psychiatrie verandert je basishouding als psychiater. Je therapeutische houding is niet: wat is het probleem? Maar is: wat is de oplossing voor je probleem?
Het boek staat vol met heldere tips en trucs en praktische toepassingen die je als behandelaar aanzetten om anders te denken, om vragen anders te formuleren en gesprekken anders in te steken.
Het geeft je als behandelaar een zet in de goede richting en laat je twijfelen aan je oude vertrouwde manier van werken. Het kan dus toch anders.”

“Concluderend is positieve psychiatrie een fascinerend boek waarin je leert een mooie, energieke gesprekshouding aan te meten. Iedere behandelaar krijgt wel direct het gevoel dat dit je patient verder kan helpen.”

De Jonge Psychiater, 2018